INOUT GARDEN

A mosogatómedence különböző beépítési lehetőségei

Amikor mosogatómedence vásásárlás előtt álltam, két dolgot tudtam: fehéret és csepegtetőtálca nélkülit akarok… Előbbit azért, mert fehér mániás vagyok – így természetesen a konyhám is hófehér –  utóbbit pedig mert nem szeretem a száradó, óriás edénykupacok látványát a munkapulton.

Ennek ellenére sikerült egy minimális csepegtetővel kombinált medencét választanom, de az annyira szerelem volt első látásra, hogy nem tudtam ellenállni…

Azonban az, hogy tetszett, még nem volt elég a boldogsághoz… A további elképzeléseimhez és és adott lehetőségeimhez is ( munkapult típusa) passzonia kellett.

Mert hát a mosogatómedence választás nem merül annyiban ki, hogy egy vagy két medence legyen, illetve hányféle kigészítőt szeretnénk hozzá..

A legelső és legfontosabb eldöntendő kérdés:

hogyan legyen beépítve?

Ez pedig egy sor további  dologtól is függ:

  • a munkapult anyagától
  • konyha stílusától
  • az esztétikai igényünktől

A BLANCO mosogatókat négyféle módon lehet beépíteni:

  • felülről a munkalapra építeni
  • munkalap szintbe építeni
  • alulról a munkalapba építeni
  • alacsonyabb mosogatószekrényre ráültetni
munkalapra épített
munkalap szintbe épített
munkalap alá épített
alacsony mosogatószekrényre ültetett

FELÜLRŐL MUNKALAPRA ÉPÍTETT

A legismertebb és talán a leggyakoribb beépítési mód. A mosogatómedencét egyszerűen, felülről a munkapra kell ültetni, egy milliméter pontásságú rajz alapján kivágott nyílásba. A mosogató a medence a peremével ül fel a munkalapra, ami a mai designnak megfelelően különböző magasságú és szélességű lehet.  Nem csak szerelése egyszerű, de változatos peremkialakításnak köszönhetően könnyedén képes alkalmazkodik a különféle konyhai stílusokhoz is.

Magasabb, szélesebb peremmel a klasszikus, míg a lapos, keskeny kialakítással a minimál designhoz illeszthetők legszebben.

MUNKALAP SZINTBE ÉPÍTETT

Ha ezt a beépítési módot választjuk, akkor nem kerülhetjük ki a szakember segítségét, a munkalapra ültetett változatokkal szemben, ez már nem oldható meg „házilag”.

A mosogató ebben az esetben:

  • a munkalappal pontosan egy szintbe
  • vagy pár mm-el alá süllyesztve kerül beépítésre.

Mielőtt a megriadnánk a „macerától” jó tudni, ennek a beépítési formának komoly higiéniai előnyei is vannak. Mivel nincs peremük, nincs helye a kosznak, és a nedvességnek, ami  nem sokkal később melegágyává válik a különféle baktériumoknak, a gombáknak és a penésznek

Lényegesen pontosabb, és precízebb kivitelezést kíván, ráadásul nem alkalmazható minden munkapult esetén. Mivel ennél a beépítési módnál használat esetén a pult folyamatosan érintkezik a vízzel, csak és kizárólag tökéletes vízzálló anaygból készült pultba lehet szerelni.

Abszolút felejtős a „nagyon beleszerettem laminált munkapult, majd lekezeljük” felkiáltással. Hacsak nem akarunk néhány havonta pultot cserélni…

A munkalap szintbe épített mosogatókat (csak úgy, mint a munkalap alá épített típusokat) csak és kizárólag természetes-, (gánit, pala… stb) vagy technikaikő munkalapokba szabad beépíteni.

MUNKALAP ALÁ ÉPÍTETT

Szintén szakemberes választás – gyakori és kedvelt beépítési mód, különösen a modern, minimál konyhákban. Mivel a munkapult és a víz itt is folyamatosan találkoznak, szintén csak természetes-, illetve tecnikai kő munkalapokhoz alkalmazható.

A másik neuralgikus pont, a medence rögzítése, ami alulról történik, dűbelek, vagy  szilikon ragasztó / tömítés segítségével. Eből pedig máris látszik, ha nem akarjuk, hogy a vízzel teli medence a súlyánál fogva az alatta lévő szekrényben landoljon, ne kerüljük meg a szakembert!

E mellett, egy rossz házilagos kivitelezés esetén – még ha a helyén is marad –  a mosogatáskor szivárgó víz pikk-pakk önkreteszi az alatta lévő szekrényt.

ALACSONYABB SZEKRÉNYRE ÜLTETETT

Hú ez a nagy kedvenc! Ha a konyhám mérete és stílusa adná tuti ilyen mosogatóm lenne. Mivel azonban se nem loft, se nem mediterrán, így ezt a választást meghagyom ezen konyhák boldog tulajdonosainak…

Ezek a mosogatók többféle néven is futnak a mindennapokban: rusztikus mosogatók, szoknyás mosogatók, farmhouse mosogatók, country mosgatók – ki hogyan nevezi. A loft, a vidéki vintage és mediterrán konyháktól elválaszthatatlan, jellegzetes, stílusos mosogatók, amik a BLANCO kínálatában is megtalálhatók.

Ha ilyen mosogatót választunk egy speciális alacsonyabb szekrényre lesz szükség, de semmi gond, mert a konyhabútor gyártók szabvány kínlatában léteznek ezek a fajta mosogatószekrények is.

A mosogató és a szekrény méretének függvényében  ezek a medencék kerülhetnek

  • egyszintbe
  • kicsit magasabbra
  • vagy épp alacsonyabbra is, mint a két oldalán futómunkalapok.

A BLANCO szoknyás mosogatói speciális silgránit alapanyaból, kerámiából és rozsdamentes acélból egyránt készülnek.

TOVÁBBI RÉSZLETEK ÉS INFORMÁCIÓK A FORGALMAZÓ ELÉRHETŐSÉGEIN

Bemutatóterem:1013 Budapest, Attila út 37

Telefon:  +36 1 270-9051   Mobil:  +36 30 959-6413

Weboldal: www.admiralstudio.hu

További cikkek konyha témában:
Admirál konyhastúdió

További képek:
Admirál konyhastúdió