INOUT GARDEN

A századfordulós cementlap romantikája

Az összetéveszthetetlen megjelenésű, színes és fekete-fehér cementlap, vagy más néven mettlachi  eredete a 18. század 2. felében, Franciaországból indult világhódító útjára, bár a burkolatgyártás további két meghatározó vidéke, Spanyolország és Olaszország is magáénak vallja a prioritás dicsőségét.

Marrakesh Cementlap

A cementlap története

Moza Cementlap

A cementlap ez idő tájt a fényűző francia paloták mások számára elérhetetlen luxusburkolata volt, majd a technológia fejlődésének és terjedésének köszönhetően, kilépett a elérhetetlenség bűvköréből.

Az évtizedek során először a francia (olasz/spanyol?) határt lépte át, megjelent Nyugat –Európában, belépett a Monarchia területére, majd megérkezett Magyarországra is – ahol két gyár formájában ontotta magából a századfordulós nagyvárosaink, és a főváros bérházainak, illetve bérpalotának mára legendássá vált burkolatait.

Színek és minták

Színes, csavart indás, virágos, és állatmintás ornamensei a szecessziós otthonok, míg fekete – fehér  geometrikus mintái – az előbbi stílusból kibontakozó – art deco lakások meghatározó burkolataivá léptek elő.

Marrakesh Cementlap

A színek intenzitása  egyben iránymutató is volt a származás helyére. Míg Közép – Európa, és így a Monarchia cementlapjai halvány visszafogott,  az olasz, spanyol, portugál lapok erőteljes színekben, míg az arab világ cementlapjai a kettő közti intenzitásban tündököltek.

Ugyan ilyen különbözőség jellemezte a motívumvilágot is, minden országnak volt egy sajátságos, rá leginkább jellemző, sok esetben népművészetéhez egyértelműen köthető mintavilága. Vagyis a színek és a minták egyértelművé tették a cementlap származási helyét…

Marrakesh Cementlap
Marrakesh Cementlap
Marrakesh Cementlap
Marrakesh Cementlap

A második világháború végét követően azután a drága, kézműves technológiájú cementlapok fénykora leáldozott, folyamatosan szorultak ki a piacról, aminek következtében sok értékes tudással bíró manufaktúra és gyár állt le, majd sorra zárta be kapuit.

Azonban van egy jó hírünk is… A cementlapok dicsősége az utóbbi években visszatérni látszik, több manufaktúra is alakult akik úgy tűnik felébresztették a valódi mettlachit Csipkerózsika álmából, sőt számos nagyobb gyár is felvette palettájára mind az valódi, mind a gres alapú cementlap megjelenésű lapok gyártását is.

Refin
Refin

És ezzel el is érkeztünk egy kis gondolati rendbetételhez, hogyan is állunk most  a cementlapokkal…

Ma három csoportba sorolhatjuk őket:

  • manufakturális gyártású valódi cementlapok
  • gépi gyártású, de részben még mindig  valódi cementlapok
  • gres alapú, mázas, cement jellegű lapok

Mai, manufakturális gyártású, valódi cementlapok

Motívum világukban részben a több száz éves cementlapok eredeti mintái, részben pedig azoknak a mai trendek szín és formavilágához igazodó, újragondolt motívumokkal gazdagított minták jelennek meg.

Alapanyaguk , mint anno:  cementpor, homok, pigment, és  víz.  Mivel a gyártás során a tömörítést kézzel nem lehet elvégezni, ezek a cementlapok  a mai vékony burkolat designtól jelentősen eltérő, mintegy 2-3 cm-es vastagsággal rendelkeznek, amit a rétegrend tervezésekor és kialakításakor  a kellemetlen meglepetések elkerülése végett nem lehet figyelmen kívül hagyni

Annak idején ezeket a cementlapokat felületkezelés nélkül rakták le, és bár az időjárás viszontagságait jól bírták, takarításuk több-kevesebb kívánnivalót mindig hagyott maga után.

Ma itthon kézműves cementlapokat a MOSA CEMENTMANUFACTURA,  az IAMART CEMENTMANUFACTURA és a MARRAKESH CEMENTLAP gyárt.

Utóbbi cég érdekessége, hogy – a másik két céghez hasonlóan – a teljes mértékben kézzel készült termékeit hagyományos technológiával,  saját manufaktúrájában készíti, de nem itthon, hanem Marrakeshben.

Moza Cementlap
Iamart Manufaktura
Marrakesh Cementlap

Mai,  gépi gyártású cementlapok

Ezek a modern gyártósorokon készülő cementlapok a mai  technológiáknak köszönhetően, a cement mellett – vagy helyette – többféle, akár újrahasznosított alapanyagból készülnek, miközben vastagságuk a hatékony gépi préselésnek és tömörítésnek köszönhetően mintegy felére, 1.2-1.5 cm-re zsugorodott.

E mellett legtöbb esetben már gyári felületkezeléssel ellátottak, ami a mai elvárásoknak megfelelő tulajdonságokkal is maradéktalanul felruházza őket.

Ilyen burkolatokat már több neves gyár is készít, többek közt a Bisazza (alapanyaga: márványpor színezve) Grandinetti ( alapanyaga: kőzúzalék és cementpor) és a Mipa (alapanyag: üvegzúzalék és műgyanta)

Bisazza
Bisazza
Grandinetti
Mipa
Mipa

Gres alapú, cementlap jellegű mázas burkolatok

És végezetül, de nem utolsó sorban, megérkeztünk a téma legújabb innovációjához, a cementlap jellegű, mázas gres burkolatokhoz. Ezek a lapok magukban foglalják a gres lapok összes kiváló tulajdonságát:

  • a rendkívüli keménységet,
  • a kimagasló kopásállóságot,
  • a tökéletes fagyállóságot
  • és higiéniát.

Az autentikus cementlap mintákat a legmodernebb  digitális – HD vagy InkJet – technológiákkal viszik fel a lapok felületére. Ebben az esetben a minta nem folyékony máz, hanem egy nyomtató által por formájában felszórt dekor réteg. Innen a digitális elnevezés is.

Ezután mint a mázas gresseknél minden esetben egyszerre, nagyon magas (1250) hőfokon beleégetik a por által rajzolt dekort az alaptestbe.

A cementlapok – legyenek valódi, manfakturális, vagy cementlap jellegűek – ma egyaránt rendkívül kedveltek. Ezek a burkolatok már önmagukban is felöltöztetik, látványossá, és izgalmassá teszi az enteriőröket.

Környezetüktől függőn, épp úgy lehetnek patinásak, mint amennyire modernek.

Miközben őrzik a hagyományt, tökéletes aláfestői mindennek, ami kortárs. Boldogan tárják fel változatos szépségüket a polgári és szecessziós otthonokban épp úgy,  mint az ultramodern urbánus loft-lakásokban – mind e közben finoman érzékeltetve drága hand-made luxusukat…

Fioranese
Fioranese
Fioranese
Fioranese
Refin
Refin
Mutina
Mutina

INFORMÁCIÓ

Fioranese, Refin, Mutina, Bisazza forgalmazó:

GOLDENGRES-DADO BT 

További burkolat cikkek a forgalmazótól:

FIOTANESE CEMENTLAP HATÁSÚ BURKOLATOK