INOUT GARDEN

BRAMAC napenergia saját tetőről

BRAMAC napenergia saját tetőről

Napjainkban egyre több háztetőn látunk napelemeket, melyek környezettudatos módon befolyásolják az energiafelhasználást. Magyarországon már elég magas a napsütéses órák száma ahhoz, hogy otthonainkban ezt a kimeríthetetlen energiaforrást otthonunkban is kihasználhassuk és  hatékonyan kamatoztathassuk.

NAPELEM vs NAPKOLLEKTOR

A magánfelhasználók az esetek döntő többségében, nem tesznek különbséget napelem és napkollektor közt, sőt, talán nem is tudják, hogy két azonos célt szolgáló eszköz, két különböző működési elvet takar.  A legegyszerűbben megfogalmazható különbség:

  • a NAPELEM a nap hatására egyenárammal állítja elő a villamos energiát
  • a NAPKOLLEKTOR folyadékot tartalmaz, amelyet a napfény hatására felmelegít és így állítja elő az energiát.

A két különböző kiindulás után a felhasználás módja már azonos, az így termelt energiát tároljuk és szállítjuk a gépészeti eszközök által.

A KÜLÖNBSÉG, AMIT ÉRDEMES TUDNI:

  • a napkollektorok a Nap hőjét átlagosan 70-90 % -os hatékonysággal
  • a napelemek átlagosan 10-20 %-os hatékonysággal alakítják villamosenergiává.

Ennek egyenes következménye, hogy napelemből több, napkollektor kevesebbre panelt kell telepíteni. Két egyforma nagyságú  felületen a napkollektorok több energiát tudnak előállítani mint a napelemek, de a napkollektorok csak hő formájában tudják ezt hasznosítani.

A napelemek által termelt villamos energia ezzel szemben gyakorlatilag bármilyen célra felhasználható.

A napkollektorok által termelt hőre leginkább a borús napokon, illetve téli hónapok fűtési időszakában van szükség, amihez a kollektorok által termelt melegvíz tartályokban tárolódik.

A napelemek által termelt energia felesleg ezzel szemben visszafordítható az elektromos hálózatba is.

Vagyis egyéni mérlegelés kérdése, ki mire helyezi a hangsúlyt, ki hol szeretne energiát megtakarítani és megspórolni. A kialakítási rendszer nagyjából azonos a kollektorok és a napelemek esetén, az eldöntendő kérdés a hasznosítás céljára irányul.

Napelemek telepítésével a villanyszámla, a napkollektorok telepítésével
a fűtésszámla fog csökkenni.

A BRAMAC napelemei és napkollektorai a kimagasló esztétikai élmény mellett, hatékony, tiszta és biztonságos energiahasznosítást biztosítanak a mindennapokban.

Mivel a solar elemek legtöbbje kiemelkedik a tetők síkjából, a látvány sokat tud rontani az épület összképén, mi több, szerencsétlen esetben akár annak funkciója is sérülhet.

Ezzel szemben a BRAMAC saját fejlesztésű, tetősíkba integrálható napkollektorai és napelemei esztétikailag, energetikailag és funkcionálisan is közös egységet alkotnak a az épülettel és a háztetővel.

BRAMAC NAPELEMEK
1.) Indach Prémium Napelem

A rendszer, teljes egészében a tetősíkba simul, aminek nagyon egyszerű okai vannak: a monokristályos modulok a tetőcserepek helyére kerülnek beépítésre. A rendszer előnye, hogy nem csak új építésnél, de felújításnál is egyszerűen alkalmazható. Esztétikája egyedülálló a piacon, telepítése gyors, különlegessége pedig, hogy akár kötésben is rakhatók, igazodva a cserepek felrakásához.

2.) InDaX Universal Napelem

A rendszer polykristályos moduljai bármilyen tetőcseréppel kompatibilisek, vagyis bármilyen tetőfedő anyagba beépíthetők, miközben az energia hatékony áramtermelésen túl, a cseréppel azonos minőségben, a tető teljes védelmi funkcióját is ellátják. Telepítésekor nincs szükség semmilyen burkolókeretre, gumitömítésre vagy ragasztásra így megjelenése a legmagasabb esztétikai igényeket is kielégíti.

3.) Aufdach Napelem

A flexibilis modulrendszer lényegét, a rugalmas bővítési lehetőség adja. Új építésnél és felújításnál is gyorsan, biztonságosan és kevés munkával telepíthetők, régi épületek esetében a már meglévő tetők megbontása nélkül.

BRAMAC NAPKOLLEKTOROK
1.) Bramac Pro Tetősík Napkollektor

A BRAMAC szabadalmaztatott napkollektor megoldása a tetősík ablakokkal harmonizáló, előreszerelt burkolókerettel. Biztonsággal alkalmazható a kis-,  akár mindössze  20°-os  tetőhajlásszögű tetők esetében is. Kiemelkedő hatékonyságának köszönhetően, egy 8m2-es Bramac Pro Tetősík Napkollektorral, akár évi 442 m3 gáz takarítható meg.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

TOVÁBBI LAMBDA SYSTEME CIKKEK