INOUT GARDEN

Érvek az egyedi konyhabútor mellett

Érvek az egyedi konyhabútor mellett

Amikor konyhabútort szeretnénk vásárolni legelőször is két lehetőség közül kell döntenünk. Az áhított konyhánkat nagy konyhabútorgyárak kész elemeiből, vagy egyedi gyártásból, kizárólag számunkra elkészítve szeretnénk megvalósítani.

Nos mindkét esetben vannak vannak pro és kontra érvek ezért érdemes végig menni a lehetőségeinken:

  • mennyire vagyunk trend és design orientáltak?
  • mennyire fontos az idő?
  • mennyire ragaszkodunk színekhez, struktúrákhoz?
  • mennyire bonyolult az alaprajzunk?
  • vannak-e egyedi kívánságaink?
  • elég vizuálisak vagyunk-e?
  • mi van ha 1-2 év múlva szeretnénk esetleg kiegészíteni?
  • mi a helyzet a garanciával?
  • és mi a helyzet az árral?

Egyedi konyhabútorok tervezése legtöbbször akkor merül fel, ha valamilyen problémába ütközünk a a kész konyhák tervezésével kapcsolatban.

Ezek lehetnek:

  1. alaprajzi sajátosságok
  2. szín és struktúra elvárások
  3. főzési szokásainkhoz igazodó saját igények és ötletek kivitelezése

Egyedi konyha tervezésekor, a legnagyobb valószínűséggel lehet kompromisszumok nélküli konyhát készíttetni – minden részletében, látványában és tudásában olyat, amilyet a megrendelő megálmodott.

Ennek egyetlen feltétele van: meg kell találni azt a jó nevű, profi céget akivel tökéletes profizmussal végigvihető  a project.

EGYEDI KONYHABÚTOROK – EGYEDI IGÉNYEKHEZ IGAZÍTVA

Amikor egy gyártó konyhabútor katalógusát nézegetjük,  rögtön egyben látjuk a kompozíciókat. Azonnal érnek az impulzusok, mi tetszik és mi nem, mit szeretnénk és mit nem.

Amikor a tervek elkészülnek, akkor azonnal látjuk azt is hogyan fog kinézni teljes valójában a mi konyhánkban.

Ha egyedi konyhában gondolkodunk ez valamivel nehezebb. Ez esetben is elsoroljuk kívánságainkat, képeket mutogatunk elképzeléseinkről. Mivel azonban ez a rendszer némileg másképp működik, elképzelhető, hogy kicsit nagyobb fantáziára lesz szükségünk ahhoz, hogy a végeredményt el tudjuk elképzelni, de érdemes türelmesnek lenni  – magunkkal…

ÍGY KEZDJÜNK NEKI

Gondoljuk végig:

  1. a látványt (színek, felületek, design)
  2. a tárolást (szekrények/fiókok optimális mennyiségben, ideális méretekben)
  3. az előkészítést (a munkapult anyaga, látványa)
  4. a tisztán tarthatóságot (a hátfal anyagának örök problematikája)
  5. a sütési / főzési elvárásainkat (a legergonomikusabb kialakítás)
  6. a tálalási szokásainkat (mekkora hely lenne az ideális)
  7. és persze a mosogatást (mi fér el, de mit szeretnénk valójában )

Ezek egyszerű kérdések, azonban egy-egy különlegesebb, bonyolultabb, vagy csupán apróbb alapterület esetében máris nehézségbe ütközhet a tervezés a kész konyhabútor elemekkel.

SZÍNEK ÉS FELÜLETEK HOZZÁNK IGAZÍTVA

Előfordulhat, hogy beleszerelmesedünk egy különleges  színbe az egyik gyártónál, de maga a bútor kialakítás a struktúrák jobban tetszenek egy másiknál.

Ez egy egyedi gyártásban jobban közelíthető az elvárásainkhoz. A profi cégek széles alapanyagskálával, ezáltal struktúra választékkel dolgoznak, míg színek tekintetében a matt, vagy magasfényű Pantone színek óriási választéka áll rendelkezésre a design kialakításához.

TÁROLÁS ÉS ERGONÓMIA – AHOGY NEKÜNK A LEGJOBB

Nos, ez egy felbecsülhetetlen érték.

A nagy konyhagyártó cégek rendkívül kreatív módon, ezernyi tárolási ötlettel kényeztetnek, azonban ezek nem mindig és nem minden konyhában kivitelezhetők. Ennek legegyszerűbb oka: a rendelkezésre álló hely.

Hiába szeretnénk például nagyméretű, vízszintes fiókrendszereket, ha abból mondjuk hármat már nem tudunk egymás mellé sorolni – 3 centi híján…

Vagy: marad egy-két arasznyi hézag a szélső elem és a fal közt, amit a szabványelemekkel koppra nem tudunk kitölteni…

Aztán nézzük a magasság problematikáját. Én személy szerint nem vagyok modell magasságú, tehát nekem az átlagos 163 centimmel gond a faliszekrények felső polcaiban matatni. (Ezért is vannak vízszintes állású felső szekrényeim – imádom 🙂 )

Viszont akinek ez nem probléma, mert 180 centi felé nőtt, annak  az alsó konyhaszekrények átlagos/szabvány mérete, ezáltal pedig a konyhapult magassága fog ergonomikus problémát okozni.

Az egyedi konyhabútorok esetében, ezeket a vízszintes és függőleges méreteket akár centinként igazít(tat)hatjuk személyünkhöz, a legoptimálisabb helykihasználás és legkényelmesebb ergonómiai kialakítás érdekében.

KOYNHAPULT – OLYAT VÁLASZTHATUNK, AMILYET SZERETNÉNK

Ezzel nincs is semmi baj, hiszen a magas minőségű konyhabútorokat forgalmazó gyártók, magas minőségű pultokat kínálnak bútoraikhoz.

Na de mi van, ha nem tetszik? OK, akkor pult nélkül rendeljük a bútort. De! Volt már rá példa, hogy szabvány ide, szabvány oda, még sem klappolt teljesen az „idegen” pult a megrendelt bútorra, vagy például a konyhaszigetre.

Egyedi konyhabútorok esetén, minden mindenhez igazítható, mi több, egy egyedi konyhabútor gyártó cég sokkal inkább rugalmasan kezeli ezeket a lehetőségeket.

Egyszerűen azért, mert nem beállított gyártósoron, nagy számban, szériában készülnek a termékei.

A SZÉPSÉG KEDVÉÉRT – A PULT ÉS A HÁTFAL ÖSSZHANGJA

Amikor egyedi konyhát készíttetünk lényegesen könnyebb dolgunk van a részletek összehangolásával.

Amikor kiválasztjuk a konyhapultot, választhatunk azzal azonos hátfalat is (pl: Dekton, Silestone) amire nem minden bútorgyártó cég esetében van lehetőség.

A gyártó által kínált munkapultok esetében ilyenkor mindig van egy további feladatunk: üzleteket járni, és megkeresni az ahhoz leginkább illő hátfalat, legtöbbször a fali csempét. Ez:

  1. egyrészt utánjárást, és hosszabb időt igényel, ráadásul egy újabb  hezitálós, eldöntendő feladat elé állít.
  2. másrészt döntően befolyásolja a tisztán tarthatóságot. Ez teljesen más egy fugázott fali csempe, és mondjuk egy, a pult anyagával azonos technikai kő, vagy ultrakompakt kerámia esetén. Utóbbiból akár egyetlen, fuga nélküli tábla is elegendő a két konyhaszekrény közti rész burkolásához.

SÜTÉS, FŐZÉS SZEMÉLYRE SZABVA

Egyedi konyhák esetén sokkal egyszerűbb igényeink és saját főzési szokásaink szerint alakítani a főzőegységek helyét és milyenségét, hiszen ilyenkor szinte kompromisszumok nélkül tervezhetjük azokat.

Ma már léteznek olyan innovatív főzőegységek, melyek szerelése megkíván egy bizonyos pult vastagságot. Ilyenek pl. a pultba integrált gázfőző rózsák, melyek nem biztos, hogy alkalmazhatók minden konyhabútor gyártó saját pultjánál. Egyedi gyártás esetén azonban van lehetőség olyan valós vastagságot produkáló pultok kialakítására is, melyekkel mindez maximális biztonsággal kivitelezhető.

HOGY LEHET MEGSZERETNI A MOSOGATÁST?

Szintén sarkalatos része a konyha tervezésnek. Egy kész konyha ez esetben is szabhat gátakat, részben a méretezés, részben pedig az elvárt igényt kielégítő elem hiánya miatt. Elég csak egy sarokszekrénybe integrált mosogató megoldásra gondolnunk.

Saját tapasztalat: szabvány 120 centis, egyenes kialakítású sarokszekrény 60-as ajtóval, és 7 centi híján máris nem fért be a többi betervezett elem a fal másik végéig. Megoldás?

Asztalos kihív, 20 centi  a szekrény aljából kivág, alulról korrektül összefogat, hátlapból 20 centi levág, 60-as ajtó 40-re cserél. És – máris elfért az összes további elem. Ja, azért emiatt az attrakció miatt még gyorsan kellett  takaróelemet is venni, mert a különbség, az ajtó szabvány miatt természetesen hézagot eredményezett a falnál… Kicsi plusz pénz itt… kicsi plusz pénz ott…

Mindez egy egyedi konyhánál ismeretlen, hiszen egy jó tervezéssel megfelelő és ergonomikus a magasság, pont megfelelő méretű a mosogatószekrény, nem kell játszani a centikkel, vágni, pótolni és fizetni feleslegesen.

Ahogy telik az idő, előfordulhat, hogy néhány év múlva szükségünk lesz további elemekre. A konyha gyárak esetében, amennyiben nem kifutó termékről volt szó (és erre fel is hívják figyelmünket) ennek semmi akadálya nincs. Színben és minőségben ugyan azt fogjuk kapni, mint néhány évvel előtte.

Egyedi gyártás esetén, amennyiben körültekintőek voltunk és jó nevű, profi cég készítette el konyhánkat, megnyugodhatunk, a bővítés szintén  nem fog problémát okozni.

Ugyanez érvényes a garanciákra is, ami sem  a gyárak, sem a korrekt egyéni gyártók esetében nem kétséges.

Végezetül pedig, de nem utolsó sorban, az idő kérdése…

Nos, ha tetszik, ha nem, ez egy igazi “húzó erő” lehet(ne) a konyha bútor gyárak esetében. Amikor a nagy kapacitással bíró gyárak igen széles skálájú standard elemeiből válogatunk, a konyhaterv elfogadása után már 2-3 héten belül megérkezhet az áhított konyha bútor.

Tekintettel azonban a mostani pandémiás helyzetre be kell látni, sajnos a gyártók legtöbbje ma alapanyaghiánnyal, ezáltal határidő csúszással és szállítási nehézségekkel küzd.

Vagyis napjainkban mindez komoly érv lehet a hazai minségi konyhabútorgyártás mellett, ahogy ezt  egy jó ideje már, a gyakorlat is mutatja…

Elérhetősségek  |  Admirál studio – Blanco Mánia Bemutatóterem

BEMUTATÓTEREM

ADMIRÁL STUDIO  |  BLANCOMANIA

 

Iroda és bemutatóterem:
1013 Budapest Attila u. 37.

Nyitvatartás:
H-Cs: 9:00-17:00
P: 9:00-16.00

Telefon: 
+36 1 270 9051
Mobil:
+36 30 959 6413

Fax.:
+36 1 270 9052

E-mail:

Weboldal:
https://admiralstudio.hu/
https://blancomania.hu/

További cikkek  |  Admirál Studio