INOUT GARDEN

A 3 legfontosabb dolog, ha tartós – és szép – burkolatot szeretnénk

Az új építésű otthonokban, valamint felújításokkor a burkolat kialakítás jelent az egyik legnagyobb tételt. Azonban e mellett van egy másik, láthatatlan részlet is, melyet ha félvállról veszünk, hamar elszáll az új burkolat felett érzett öröm…

Valószínű, kevesen gondolnak rá, de egyáltalán nem mindegy, milyen hidegburkolathoz milyen típusú és minőségű segédanyagokat – ragasztókat, fúgázókat… stb – választunk.

A szép és hosszú életű burkolat titka ugyan is a láthatatlan alapokban rejlik.

Vannak mázas kerámiák, vannak cottok és vannak porcelán lapok melyek lerakásához más és más ragasztóanyagot kell használnunk. Nem mindegy az sem, hogy pár centis apró üvegmozaik szemekkel, vagy extrém méretű, akár, több mint 2 méteres mega lapokkal burkolunk.

A MAPEI segédanyagai minden burkolat típushoz a legjobb minőségű, professzionális megoldást kínálják, a hosszú esztétikai élmény garantálása érdekében.

1. Hogyan válasszunk megfelelő ragasztót?

A mázas és mázatlan kerámia lapok ugyan eltérő, de komoly vízfelvételi tulajdonságokkal rendelkeznek. Vagyis felszívják és tárolják is a nedvességet. Ez beltérben nem okoz  problémát itt bármilyen beltéri ragasztót alkalmazhatunk. A porcelán greslapok vízfelvétele gyakorlatilag nulla, ezért ezeket flexibilis ragasztóval kell burkolni a megfelelő tapadás érdekében.

A mai trendenek megfelelő rendkívül vékony, mindössze 0,5- 1 cm-es un. slim burkolatok világos változatait kizárólag fehér színű ragasztókkal lehet burkolni. Ha nem így teszünk, a végére érve kellemetlen meglepetésben lehet részünk.  Vannak elszíneződésre hajlamos burkolatok, ilyenek a porózus természetes márványok, a mészkő és travertin burkolatok. Ezekhez gyorskötő ragasztókat kell vásárolnunk.

Poliuretán ragasztót kell használni a nedvességre érzékeny márvány lapoknál, valamint azok utánzatainál a műmárványoknál és műgránitoknál.

2. Vegyük figyelembe a burkolat igénybevételét és terhelését

Nem mindegy az sem, milyen terhelésnek tesszük ki a padlót. A lakáson belüli garázsoknál is kötelező a flexibilis ragasztó használata. A légbuborékok képződésének elkerülése  vagy folyóágyas formában, vagy kétoldali (padló / burkolat) kenéssel lehet elérni.

A burkolatot csak és kizárólag mindig stabil alapra lehet fektetni a megfelelő tapadás érdekében. Amennyiben régi burkolatra fektetjük az új lapokat a rossz, repedezett, mozgó lapokat először távolítsuk el. Ezután a burkolandó felületet tisztítsuk meg, zsírtalanítsuk és kenjük le egy, vagy két komponensű alapozóval.

3. Mi alapján döntsünk egy fugázó mellett?

A burkolat leragasztása utáni fugázáshoz szintén többféle anyagból – és színből –  lehet választani.

Általánosságban elmondható, ha nem szeretnénk cca 2 hetente kezünkben egy kefével térdelni, érdemes  érdemes vízlepergető, kosz taszító, és penészesedést gátló típust választani. A sarkokban a dilatáció miatti repedezés és kipergés veszélye miatt szilikonok alapú fugázót használjunk.

A fugázás megkezdése előtt alaposan el kell távolítani minden ragasztó maradékot és szennyeződést a lapokról és a lapok közül. Választhatunk fehér, vagy színes, a lapokkal harmonizáló, vagy azokkal merőben ellentétes fugát is. Ennek eldöntése szubjektív, egyéni ízlés kérdése.

Egy optikai szabályt azonban érdemes figyelembe venni. A lapokkal azonos, fuga szín esetén a burkolólapok érvényesülnek, míg a színes/csillámos fugák esetén a színes fugaháló látványa fog dominálni.

Fugázás után időben el kell távolítani, le kell mostani a fugamaradékot a burkolat felületéről. Ez még fontosabb a porózus lapok esetében, hogy az ne „gyógyuljon be” végérvényesen a burkolat felületébe. A sima felületű lapokról ez egy puha száraz ronggyal könnyen eltávolítható, ugyanis a kiváló minőségű fugázók csupán egy finom púderréteg képeznek a felületen.

RÉSZLETES INFORMÁCIÓ ÉS SZAKTANÁCSADÁS

LAMBDA SYSTEME

További cikkek a Lambda System-től:

ITT OLVASHATÓK