MELYIKET VÁLASSZAM? TERMÉSZETES KŐ, VAGY KERÁMIA BURKOLAT?

NÉZZÜK MI ALAPJÁN ÉRDEMES MÉRLEGELNI?

A burkolatok alapjaiban határozzák meg a belső és külső terek hangulatát, stílusát, ezért nem árt körültekintően mérlegelni, milyen burkolatot is válasszunk. Azonban az esztétikán túl, van egy elsődlegesen eldöntendő kérdés: természetes követ, vagy kerámia / porcelán burkolatot válasszunk?

Mindkettőnek vannak előnyei, de vajon mindkettőnek vannak hátrányai is?

Természetes márvány
Kerlite | Starlight márványhatású burkolat

TERMÉSZETES KÖVEK: GRÁNIT, MÁRVÁNY, TRAVERTIN

A természetes kövek, mint a legősibb építőanyagok egyike, évezredek óta van jelen az építészetben és a belsőépítészetben. A legismertebb és legszebb fajtái, amit az enteriőr designban is használunk, a valódi gránit, a márvány és legszebb mészkő, a travertin.

Esszenciájuk a természetes szépségükben, egyedi textúrájukban, és az évezredek nyomát őrző nemes patinájukban rejlik.

Nincs két egyforma bányászott kő, nincs két egyforma márvány, vagy travertin tábla. Vagyis hiába szeretünk bele egy csodálatos árnyalatba, egy különleges rajzolatba azt a bányászott kövekben soha nem fogjuk egyformán viszont látni.

Gránit
Márvány
Travertin

GRÁNIT

gránit  a Föld legmélyebb rétegeiben kikristályosodott karakteres színű és textúrájú természetes kőzet, mely egyike a legkeményebb természetes kőzeteknek. Változatos színvilágát a földrajzi helytől függő földpátok határozzák meg, melyek szépségét tovább fokozzák a gránitban gyakran megjelenő ragyogó csillámok.

Mivel kemény és tömör kőzet, ezért ellenáll a:

  • sérüléseknek
  • kopásnak
  • fagyásnak
  • nem szívja be a nedvességet

így  a lakás falain belül és a szabadban is bátran használható.

MÁRVÁNY

A márvány egy kalcitból vagy dolomitból álló metamorf kőzet, ami bár még mindig egy erős, szilárd kőzet, keménysége már alatta marad a grániténak. Színe a benne előforduló szennyeződések, a pl. a vas-oxid, vagy a mangán-oxid mennyiségétől függ.

A legismertebb fehér, szürke és vörös színeken kívül számos árnyalatban léteznek, melyeket fajtáktól függően vékony légies, vagy markánsan vastag, szinte már foltszerű erezetek tesznek egyedülállóvá.

Időtálló, nagyon elegáns burkolat, de felületkezelés nélkül sok veszély leselkedik rá.  Porózus felületén könnyebben tapad meg a szennyeződés, és könnyen elszíneződik a ráömlő folyadékoktól  – színes tusfürdő, kávé, tea, vörösbor – ezek azonban megelőzhetők a különféle felületkezelésekkel, és időszakos ápolásokkal.

TRAVERTIN

A három legkedveltebb természetes kő – gránit, márvány, mészkő (travertin) közül, ez utóbbi a legpuhább természetes kő fajta.

Jellegzetes lukacsos felszíne és gyönyörű tejeskávé árnyalatai vannak. Azonban mint üledékes kőzet, elnyeli, magába szívja a közlében található ásványok színeit, így képes egész elképesztő, akár vöröses árnyalatokat is produkálni

Hosszú élettartamú burkolat, ami lukacsos szerkezetének köszönhetően eredendően is csúszásmentes – de a márványhoz hasonlóan, a professzionális felületkezelés elengedhetetlen ennek megőrzéséhez.

TERMÉSZETES KŐHATÁSÚ KERÁMIA / PORCELÁN BURKOLATOK 

A kerámia / porcelán burkolatok legnagyobb előnye természetes kövekkel szemben, hogy ma már a legtöbb gyártó környezettudatos, fenntartható módon állítja elő burkolólapjait, amivel tudatosan tesz a jövőért.

A természetes kövek ilyen volumenű bányászata rettentő mértékben csökkenti ezeknek az értékes köveknek a még fellelhető mennyiségét. Emellett a mai burkolattrendek az óriás lapok irányába fókuszálnak, és ezek a kövek ekkora méretekben nem is fordulnak elő a természetben.

Vannak olyan fajta kövek, melyek esetében a bányászati és a gyártási hely közt akár több ezer km távolság van, így ennek a logisztikája a feldolgozási helyre további komoly környezeti terhelést jelent – és akkor még nem beszéltünk a kész termék szállításáról…

A leggyakrabban alkalmazott burkolat típusok kül-,és beltéren egyaránt. Alkalmazhatók falra, padlóra, egyenes és ívelt felületekre.

Felületük lehet natúr ( pl cotto) vagy mázas, az utóbbiak pedig lehetnek matt, selyemfényű, vagy fényes kivitelűek. Méreteik rendkívüli változatosságot mutatnak, az egész pici mozaik mérettől indulóan a legnagyobb, több méteres variánsokig.

Vastagságuk szintén széles skálán mozog: a minimalista, mindössze 3-5 mm -es un. slim designtól az átlagos 12 mm-esen át, egész a 20, sőt most már akár a 30mm-es változatokig.

MILYEN TOVÁBBI ELŐNYÖS TULAJDONSÁGAI VANNAK A TERMÉSZETES KŐHATÁSÚ KERÁMIA / PORCELÁN BURKOLATOKNAK?

  • több évtizedes élettartam
  • tartósság
  • keménység
  • állandó minőség
  • élethű hatások
  • változatlan esztétikum
  • széles méretválaszték
  • modularitás
  • időjárás állóság
  • vegyi anyagokkal szembeni ellenállás
  • könnyű tisztán tarthatóság
  • antibakteriális felület kialakítás

KERLITE 3PLUS | STARLIGHT

Kerlite 3plus StarLight  porcelángres kollekció egyensúlyt teremt az elegancia, a pazar látvány, és a józan letisztultság közt.

Innovatív dekorációs technológiájának köszönhetően a magasabb szintre emeli a reprodukciók valósághűségét: a nagyon magas grafikai felbontás, a legapróbb természetes részletek, a színek intenzitása elképesztő módon közvetíti hitelesség érzetére.

Képtelenség eldönteni valódi márványt vagy annak interpretációját látjuk. A maximalizmusig fokozott élethű látvány, olyan egyedülálló technikai részletekkel párosult, amire csak ezek a mesterséges burkolatok képesek.

A fényesen csillogó, tükröződő gresporcelán lapok óriás, a természetben nem fellelhető (50×100, 100×100, 100×300 cm) méretéhez ultravékony, mindössze 3,5 mm-es vastagság tartozik.

A burkolatok 8 árnyalatban és kétféle felülettel készülnek – így ültetve át a legszebb és legértékesebb márványokat a legtökéletesebb mesterséges burkolatok világába.

CRONOS CERAMICHE | NATIVA

A Nativa kollekció, az egyik legmelegebb hatású természetes kő, a travertin időtlenségével és kifinomult szépségével hoz letisztult eleganciát a terekbe.

A kollekciót valósághű grafikai tervezés és részletgazdag design  jellemzi, amely vizuális mélységet és páratlan tapintási élményt generál.

A NATÍVA két családja a Falda és a Vena, a kőbányában a tömbök különböző – vertikális és horizontális – vágási módjait reprodukálja.

Ennek hatására a 6 – 9 – 20 mm vastagságban elérhető burkolat családok felületén két eltérő, erősen kontrasztos, és látványosan feltűnő:

  •  egy homogén szemcsésebb
  • és egy markánsan sávozott textúra jelenik meg

A kollekció emellett olyan felületi kidolgozottságát is imitál, melyek csak a természetes kövek megmunkálásával érhetők el.

PROVENZA| UNIQUE TRAVERTINE

A kollekció tökéletes szintézis az értékes örökklasszikus anyagok és a modern dizájn között. Esztétikája a természetes  travertin mészkő anyagában, pontosabban annak randomszerű sokszínűségében rejlik.

Az árnyalatok finomsága – ahogyan a fémek színanyaga behatol a természetes mészkőbe, és alakítja annak színét centiméterről centimétere, a lukacsosság mértéke, ahogyan a víz oldja a meszet a kőben – a designerek aprólékos tervei nyomán, mind megjelennek a porcelán lapokon.

A gyönyörű sorozat, négy elegáns árnyalatban, és négy felületi textúrában értelmezi újra a travertin ősi történetét.

  • Vein Cut – a vágás jellegzetes hosszanti erezetével a szemcse irányában
  • Minimál – amelyet a travertin hátának feldolgozása ihletett
  • Ruled –  mély, háromdimenziós barázdákkal, mely  a régi felületi megmunkálást eleveníti fel
  • Ancient – kifinomult antikolt hatással, amely nagyon szépen találta meg az utat napjaink retro projektjeihez

Az Unique Travertine 6,5 mm-es vastagságú, 120×278 illetve 9,5 mm vastag 120×120-as formátumokban készül, un. Natural és Technical felületeken, melyek kifejezetten nagy nagy csúszásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az Unique Travertin kollekció darabjai felerősítik a gresporcelánok kifejezőképességét, maximális hangsúlyt fektetve az ihletet adó természetes kő, a travertin időtlen, örök varázsára.

ELÉRHETŐSÉGEK  |   Goldengres

GOLDENGRES

 

GOLDENGRES

Iroda és bemutatóterem:

1138 Budapest, Révész u. 29.
RIVERLOFT épületében
Előzetes bejelentkezés szükséges!

 

Lang Veronika
Telefon: +3620 5181226
Email: dadobt.lang@gmail.com

www.goldengres.hu