INOUT GARDEN

Cement Factory Barcelona

Cement Factory Barcelona

A Cement Factory egy elhagyatott, romos cementgyár volt Barcelona mellett a 70-es évek elején. Erre figyelt fel a már akkor is jó nevű sztárépítész, RICARDO BOFILL, aki meglátni és megszeretni alapon megvásárolta azt. Ami pedig ezután következett – az maga volt a varázslat.

500 000 négyzetméter összterület, 30 cement siló, számos pince helyiség, földalatti gépházak, és törmelék mindenütt. Ez volt az az alapanyag, amiből a CEMENT FACTORY néven világhírűvé vált, inspiráló épület komplexum megszületett.

Cement Factory, Barcelona - 1970
Cement Factory, Barcelona - 2010

A hatalmas méretű terek elszabadították az építész fantáziáját, így két év alatt egy meghökkentő, és lélegzet elállítón izgalmas szürrealista világ bontakozhatott ki.

Bofill ahol úgy gondolta bontott, ahol úgy látta átalakított, ami megérintette meghagyta, ami lázba hozta, fókuszálta…  Így hozta létre régi lezárt silókból, és  semmibe vezető lepusztult lépcsőkből az utánozhatatlanul egyedi design elemeket.

Az építészeti futurizmus ridegségét a tájépítész tervei alapján kialakított, olaj-eukaliptusz- és pálmafákkal beültetett gyönyörű mediterrán kert oldja.

A történet nem is lenne teljes, ha az építésznek nem itt lenne a saját irodája és luxus loft lakása. Emellett a komplexumban számos további irodának, galériáknak, és egy 100 fős konferenciateremnek biztosít különleges környezetet.

INFORMÁCIÓ

Architectura:

RICARDO BOFILL TALLER DE ARQUITECTURA

További kortárs építészet:

THE LIBRARY RESORT – KOH SAMUI