INOUT GARDEN

Födémszigetelés ROCKWOOL kőzetgyapottal

Födémszigetelés ROCKWOOL kőzetgyapottal

A garázsfödém energiahatékony szigetelése  kiemelt fontossággal bír napjainkban, ez az írás most mégis személyes indíttatásból, egy folyamatos konfliktus forrás okán született…

Szóval… Van egy nagy kertünk, nyáron tele több mint 240 fajta gyönyörű és az évek alatt hatalmasra nőtt leanderrel.

Akinek vannak leanderei az tudja, a teleltetés neuragikus pont: legyen elég hideg, világos ÉS…   legyen folyamatosan, hosszan szellőztetve. Na már most ennek a célnak a házunk alatt található garázs minden szempontból tökéletesen megfelel – csak szellőztetni ne kellene…

Ugyanis minden áldott  nap amig a hőmérséklet nem süllyed mínusz 2-3 fok alá naponta több órán át nyitva  a garázsajtó.  Igen ám, csakhogy a „rétegrend”: pinceszint garázs – födém – fölszint – födém – tetőtér…

A lakást nyilván fűtjük, lentről a garázs felől pedig a födémen keresztül minden áldott nap hűtjük, mert hogy a leanderekre szellőztetni kell…

Nos, ezért nem mindegy van e valami a pince és a lakótér közti födémen szigetelés, és ha igen akkor milyet is válasszunk?

A falak, a homlokzat, és a tető szigeteléséről sokat lehet hallani, de mi a helyzet a talpunk alatt? A garázzsal vagy pincével rendelkező épületeknél külön figyelmet igényel a pince/garázsfödémek jó hőszigetelése. Az ilyen épületek esetében legyen az lakás, családi ház, irodaépület vagy bevásárlóközpont – az alsó helyiség általában nem, vagy csak kissé fűtött – vagy, a legrosszabb leosztás szerint, mint az én esetemben, folyamatosan „hűtött” is.

Ezért az energiatakarékosság és a fűtési költségek faragása mellett a földszinti helyiségek komfortos, kellemes légkörének megteremtése érdekében elengedhetetlen, hogy a garázs- vagy pincefödémek megfelelően legyenek szigetelve. A födémek szigetelésének köszönhetően a fűtetlen alsó helyiségekből nem árad fel a hideg, a födém feletti térből pedig elenyésző a megszökő hő mennyisége.

A szigetelőanyag kiválasztásakor az anyag hőszigetelő tulajdonságain kívül egyéb műszaki és esztétikai paramétereket is figyelembe kell venni. A szóban forgó fűtetlen vagy csak temperált terek szigetelésénél például fontos tényező a levegő páratartalmának ingadozása, ezért meg kell győződni arról, hogy a kiválasztott szigetelőanyag páraáteresztő képessége megfelelő legyen.

Egy garázs vagy parkoló esetében például az alkalmazott anyag hangszigetelő, hangelnyelő képessége is fontos, mivel így az adott földszinti tér zajszintje is csökken, például nem szűrődik ki a garázsban/parkolóban lévő járművek hangja.

Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor zárt terű, lefelé hűlő födémek hőszigetelésére az egyik legkiválóbb anyag a kőzetgyapot lemez lehet.

Ezek kőzetgyapot lemezek méret és alaktartó tulajdonságuknak köszönhetően nem zsugorodnak, és nem csak jó hangszigetelők, hanem hangelnyelő képességük is kiemelkedő. Teljes keresztmetszetükben víztaszítóak, miközben páraáteresztő képességük gyakorlatilag a levegőével megegyező.

Végezetül a tűzvédelmi előírásokat és követelményeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, főleg abban az esetben, ha a szigetelt födém alatti tér egyben egy épület esetleges menekülési útvonala is. Alapesetben is, de jelen példa tekintetében még fontosabb, hogy ilyenkor a födémszigetelés tűzálló legyen. Az erre a célra legmegfelelőbb kőzetgyapot lemez nem éghető, hő hátasára füstöt nem fejleszt, nincs égve csepegése, és képes a tűz terjedését megakadályozni.

További fontos és praktikus szempont, hogy a speciális üvegfátyollal kasírozott kőzetgyapot lemezeknél a már említett előnyös műszaki, tűzvédelmi tulajdonságaik mellett az üvegfátyol borítás gátolja az esetleges kiporzást. A beépítést követően is látható lemezek esztétikus látványt nyújtanak illetve a felerősítés után (az üvegfátyollal ellátott felület) közvetlenül festhetőek egy vagy akár több rétegben is.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

TOVÁBBI LAMBDA SYSTEME CIKKEK