INOUT GARDEN

Miért jó döntés a szarufák feletti hőszigetelés?

Azt hiszem sosem volt olyan aktuális mint ma…

Egyetlen épületrész sem felel olyan nagymértékben a hőveszteségért, mint a rossz szigetelésű tető. Most amikor a drasztikusan megemelkedett energia árak mellett néhány héten belül ismét indul a fűtési szezon, egyszerűen nem lehet nem beszélni az épületek megfelelő szigeteléséről.  Talán sosem volt fontosabb, hogy az otthonunk, a családi házak és épületek hőszigetelés a vonatkozó követelményeknek műszakilag maradéktalanul megfeleljen.

Az elmúlt évtizedekben a rostszálas hőszigetelés volt a megoldás a magastetők szigetelésénél. A többszörösére megemelkedett energiaárak, és a hőszigetelésre vonatkozó egyre szigorúbb követelmények ugrásszerűen megnőtt az igény a hatékony hőszigetelési módok iránt.

A szarufák közötti hőszigetelés – ahol állandóan növekvő anyagvastagsággal kell számolni – alternatívájaként gyakran felmerül az igény egy elegánsan keskeny szerkezet iránt, olyan esetben, amikor a szarufák méretét nem feltétlenül kell növelni.

HŐSZIGETELŐ BUROK – HŐHIDAK NÉLKÜL

A megoldás: a hőszigetelés a szarufák fölé kerül. Ezzel a módszerrel a hőszigetelő anyag megtartja „erejét” a szarufamérettől függetlenül is. Pozitív mellékhatása, hogy a hőszigetelő réteg folytonosságát nem szakítják meg a szarufák, így az egész tetőszerkezeten egy összefüggő zárt burok jön létre. Hőhídmentes homogén hőszigetelés, amely egyben védelmet nyújt a penészgomba és a nedvesség okozta károsodással szemben is.

ANYAGOK ÉS RENDSZEREK

A szarufák feletti, vagy meglévő deszkázatra történő fektetéshez önhordó, formatartó hőszigetelő anyag szükséges. Ilyen esetekben a poliuretán keményhabból (PUR/PIR) készült hőszigetelő táblák a legmegfelelőbbek, melyek az ásványgyapotnál kisebb hővezetésűek, s ezért kisebb anyagvastagsággal is beépíthetők. Felújítás során már 80 mm vastagságú PUR hőszigetelő rendszer is elegendő az U≤ 0,30 érték eléréséhez. Új építés esetén a minimum szükséges vastagság 140 mm. A hőszigetelés teljesítménye minden centiméterrel tovább növelhető, megfelelő vastagsággal a passzívházakra vonatkozó előírások is teljesíthetők.

KÍVÜLRŐL TÖRTÉNŐ MUNKAVÉGZÉS

A hőszigetelés beépítése egyszerűen történik: a nagy alakú  hőszigetelő elemeket felülről a szarufaszerkezetre kell helyezni, és a körbefutó horonyeresztékkel hőhídmentesen egymáshoz illeszteni. Ezt követően történik meg a nedvesség elleni külső védelem (alátétlemez), a hőszigetelés, a nedvesség elleni belső védelem (párazáró), és a többi kiegészítő funkciós réteg fektetése. A tető multifunkcionális hőszigetelő rétegét az ellenlécezéssel együtt mechanikusan kell a tetőszerkezetben rögzíteni.

EGYSZERŰ ELLENŐRZÉS

A felhasználás során a multifunkcionális hőszigetelő elem fektetése nagyobb biztonságot jelent. Az egyes munkafázisokban kisebb a hibalehetőség, a szükséges ellenőrzések száma így csökkenthető. A tető rétegrendjeinek ellenőrzésénél különösen jótékony hatása van, mivel azok kívülről minden fáradság nélkül megközelíthetők, és könnyedén ellenőrizhetők. A tető hajlásának belső oldali kialakítását, illetve a burkolt vagy látható tetőszerkezet kérdését a hőszigetelés kivitelezése egyáltalán nem érinti. A részletek kívülről történő kialakítása szintén egyszerűbb és biztonságosabb.

RÖGZÍTÉS ÉS STATIKA

A hőszigetelés megfelelő rendszercsavarral az ellenlécezésen és a hőszigetelő elemen keresztül a szarufában mechanikus módon kerül rögzítésre. Ez a módszer garantálja az alsó rétegek biztonságos statikai tehermentesítését.

KESKENY TETŐSZERKEZET

Előfordul, hogy a szarufák feletti hőszigeteléssel kapcsolatban olyan ellenvetések hangzanak el, miszerint a tető megemelt rétegrendje törvényszerűen “csúnya és vastag” ereszcsatornát eredményez. Valójában pont az ellenkezőjéről van szó. A szarufák feletti hőszigetelés pontosan az ereszcsatorna esetében nyújt egy műszakilag átgondolt, és egyben optikailag is megfelelő megoldást.

NAGYOBB TÉRKIHASZNÁLÁS

Mivel a szarufák feletti hőszigetelés “magasabban” fekszik a klasszikus hőszigetelésnél – a szó szoros értelmében is – nagyobb teret enged a tető hajlásszögének kialakításakor. Amennyiben a tetőszerkezet belső oldalon nem kerül elfedésre, a helyiség magassága, és ezzel együtt a lakótér hasznos alapterülete is nő.

Az állandóan növekvő követelményeknek és elvárásoknak megfelelő hőszigetelés a klasszikus hőszigetelési móddal kivitelezve egyre nagyobb és nagyobb ráfordítással lesz csak realizálható.

Kizárólag a szarufák feletti hőszigetelés akadályozza meg a hőhidak kialakulását, egy elemként egyesíti az összes szükséges funkcionális réteget, illetve az érvényben lévő normákat és előírásokat a legegyszerűbb módon teljesíti.

JÖVŐ HŐSZIGETELÉSE tehát a SZARUFÁK FELETTI HŐSZIGETELÉS.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

TOVÁBBI LAMBDA SYSTEME CIKKEK