ROCKWOOL KŐZETGYAPOT FÖDÉMSZIGETELÉS

ENERGIAHATÉKONY, EGÉSZSÉGES, PENÉSZMENTES OTTHON – TÉLEN, NYÁRON

A födém, a több szintes épületek egy olyan nagy felülete, amin keresztül szigetelés híján rengeteg hő távozhat. Számos családi ház épül  – különösen lejtős telkeken – pinceszintű garázzsal, ahol egy szigetelés nélküli pince mennyezeten keresztül télen folyamatosan hűl a felette lévő földszinti lakótér.

Sajnos amikor épületszigetelésről beszélünk sokan „megállnak” a homlokzatszigetelésnél, és nem is gondolnak rá, milyen energia veszteséggel jár ha számításon kívül hagyják a födémek szigetelését.

Ezért az energiatakarékosság és a fűtési költségek faragása mellett a földszinti helyiségek komfortos, kellemes légkörének megteremtése érdekében elengedhetetlen, hogy a garázs- vagy pincefödémek megfelelően legyenek szigetelve. A födémek szigetelésének köszönhetően a fűtetlen alsó helyiségekből nem árad fel a hideg, a födém feletti térből pedig elenyésző a megszökő hő mennyisége.

Hasonló probléma jelentkezhet – csak még nagyobb hőveszteséggel – egy szigeteletlen, vagy nem megfelelően szigetelt  padlásfödém esetén is, ahol a tetőtéri helyiségekből akadálytalanul áramolhat felfelé a meleg levegő, alaposan megterhelve ezzel a pénztárcát.

MIÉRT PONT A KŐZETGYAPOT?

A szigetelőanyag kiválasztásakor az anyag hőszigetelő tulajdonságain kívül egyéb műszaki és esztétikai paramétereket is figyelembe kell venni. A szóban forgó fűtetlen vagy csak temperált terek szigetelésénél például fontos tényező a levegő páratartalmának ingadozása, ezért meg kell győződni arról, hogy a kiválasztott szigetelőanyag páraáteresztő képessége megfelelő legyen.

Egy garázs esetében például az alkalmazott anyag hangszigetelő, hangelnyelő képessége is fontos – különösen ott, ahol pl több autó parkol a garázsban, vagy épp valamilyen zajosabb barácstevékenység is folyik.

Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor zárt terű, lefelé hűlő födémek hőszigetelésére az egyik legkiválóbb anyag a kőzetgyapot lemez lehet.

Ezek a kőzetgyapot lemezek méret és alaktartó tulajdonságuknak köszönhetően nem zsugorodnak, és nem csak jó hangszigetelők, hanem hangelnyelő képességük is kiemelkedő. Teljes keresztmetszetükben víztaszítóak, miközben páraáteresztő képességük gyakorlatilag a levegőével megegyező.

További fontos és praktikus szempont, hogy a speciális üvegfátyollal kasírozott kőzetgyapot lemezeknél a már említett előnyös műszaki, tűzvédelmi tulajdonságaik mellett az üvegfátyol borítás gátolja az esetleges kiporzást. A beépítést követően is látható lemezek esztétikus látványt nyújtanak illetve a felerősítés után (az üvegfátyollal ellátott felület) közvetlenül festhetőek egy vagy akár több rétegben is.

MI A HELYZET A TŰZZEL?

A ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelőanyag 1000 °C-ig nem olvad meg. Ennek köszönhetően a ROCKWOOL termékek létfontosságú tűzvédelmet biztosítanak a velük szigetelt épületek, lakások és a bennük élők számára. Bár sok esetben nem a tűz itt a legnagyobb ellenség, hanem az égés során keletkező, és felszabaduló különféle veszélyes, mérgező anyagok.

A ROCKWOOL kőzetgyapot lemez nem éghető, hő hátasára füstöt nem fejleszt, nincs égve csepegése, és képes a tűz terjedését megakadályozni.

A kőzetgyapot szigetelések még a kialakult tűz, és magas hőmérséklet esetén is stabilak maradnak, ezzel jelentősen hozzájárulnak az épületszerkezet megóvásához, és értékes többletidőt biztosítsanak a bent lévő emberek és értéktárgyak mentésére.

Információk  |  Lambda Systeme Kft

FORGALMAZÓ

LAMBDA SYSTEME

Iroda és bemutatóterem:

1106 Budapest, Akna u. 2-4.
Telefon: +36 1 433 0500
Email: lambda@lambda.hu

www.lambda.hu

PDF LETÖLTÉS


ROCKWOOL KŐZETGYAPOT SZIGETELÉS