INOUT GARDEN

A tökéletes konyha 10 + 1 szabálya

A tökéletes konyha 10 + 1 szabálya

A konyha, és a konyhabútor design bár mára óriási változáson ment keresztül, egy dologban azonban semmit sem változott. Ezek pedig azok a tervezési alapszabályok, melyek nélkül a legszeb legmodernebb és legdrágább design konyhabútor sem több egy irígylésre méltó látványnál…Ezt elkerülendő, érdemes meghallgatni, mi több, megfogadni a sok éves szakmai és tervezési tapasztal rendelkező ADMIRÁL KONYHASTÚDIÓ pontokba szedett tanácsait a tökéletes konyha kialakításához…

1 | ELVÁRÁSOK

Azon az elváráson túl, hogy a konyha legyen szép – gondoljunk mindent végig

  • Mekkora konyhát viszünk, hány fős a család?
  • Milyen gyakorisággal (hétközben is rendszeresen, vagy inkább hétvégén) főzünk?
  • A hagyományos, vagy a reformkonyha  konyha hívei vagyunk?
  • Nappali-konyha egylégteres verzióban, vagy külön konyhában gondolkodunk?
  • Van-e plusz tárolási lehetőségünk pl a tartós és száraz élelmiszereknek?
  • Hol szeretnénk tárolni a konyhai kisgépeket?
  • Van-e speciális konyhai gép igényünk?
  • Hol szeretnék elhelyezni a hűtőt?
  • Hogyan gyűjtjük a hulladékot?
BLANCO | Zenar XL 6S
BLANCO | Flexon ll.

2 | FELMÉRÉS

Mérjük fel a konyha alapterületét és a rendelkezésre álló hely, illetve a konyha méretének függvényében döntsünk az elrendezésről:

  • Egyenes, egy vagy kétvonalú konyha
  • L alakú konyha
  • U lakú konyha
  • G alakú konyha
  • Szigetes konyha

Sziget kialakítás esetén, mik az elvárt funkciók?

  • Csak előkészítés, tálalás és étkezés
  • Főzőlap elhelyezése
  • Mosgató elhelyezése
  • Ezek kombinálása

Amennyiben U és G alakú, vagy szigetes megoldás mellett döntünk figyeljünk az egymással szemben elhelyezett bútorok közti távolságra.  Ez minimum 90, de még jobb, ha 120 cm. Ha ezt nem vesszük elég komolyan “jobb” esetben csak kényelmesen nem, nagy elszúrás esetén pedig egyáltalán nem tudjuk majd használni az ajtós, illetve fiókos elemeket.

Az pedig, hogy el is férjünk, és biztonságosan mozogjunk, forgolódjunk közöttük – végleg megrekedhet az álmodozás szintjén.

Kétsoros konyha
L alakú kpnyha
U alakú konyha
Szigetes konyha

3 | A MŰSZAKI KIÁLLÁSOK MEGHATÁROZÁSA

Az első és legfontosabb feladat: ahhoz hogy a kiállások helyét  (víz, lefolyó, elektromos) pontoan meghatározhassuk, először fel kell állítani a főzés funkcionális sorrendjét. Ha ezt nem gondoljuk végig logikusan, akkor sincs nagy baj, hiszen főzés közben a napi edzést is kipipálhatjuk. Tudniillik annyit fogunk feleslegesen ingázni oda-vissza a konyhában, hogy több kalóriát fogunk elégetni, mint a fél óra futással…

Ezért akár régi konyhát alakítunk át, akár újat építünk az legyen az első,  hogy a főzés technológia sorrendjét felállítjuk. Ha ez megvan, akkor jöhet a kiállások pontos  megtervezése, hogy valóban az a konyhabútor valósuljon meg, amit megálmodunk magunknak.

Különösen fontos ez olyan szigetes konyhák esetében, ahol a konyhaszigetben mosogató, illetve tűzhely is található, hiszen itt minden kiállásnak helyét a födémben kell megtervezni. Mégpedig a legnagyobb pontossággal, mert egy a rossz tervezésből adódó hibás kivitelezés után elég kellemetlen födémet bontani…

Egy régi konyha átalakításásnál az ember kalkulál  a kiállások áthelyezésével, illetve azok költségével, de egy új konyhánál, miért kellene ebbe sztoriba belesétálni és dupla költséget fizetni?

ELICA | Bio páraelszívó konyhaszigett felett

4 | HOGY MINDEN PONTOSAN PASSZOLON

Aki akár csak egyszer is került építkezés vagy lakberendezés közelébe, az tudja, a „derékszög csak kicsit tér el a 90 foktól, a falban csak pici hullám van, és a konyhabútor csak 5 centivel rövidebb attól, hogy faltól-falig tökéletesen kitöltse a rendelkezésre álló helyet”.

A hullámok és a derékszög anomáliák ráncbaszedésére a munkapultok takaró elemei, a fal és a bútor közt kimaradó centiméterek eltüntetésére pedig az un. passzelemek jelentik a megoldást.

Amennyiben a konyhabútor két falszakasz közé tervezzük, minden esetben kötelező ezekkel a passzelemekkek számolni a fal és a konyhabútor közt. Ezekkel egyrész kiküszöböljük a fenmaradó koszfogó lyukat, másrészt ha a konyhaszekrényt “bekergetnénk”  közvetlen a fala mellé a sarokba, akkor a szekrény fogantyúja minden nyitásnál a falba ütközne, a fiókok pedig nemes egyszerűséggel, nyithatatlanná válnának.

A konyhabútor frontok anyagával és színével megegyező passzelemekkel a 3 – 10 cm közötti réseket lehet eltüntetni korrekt és elegáns módon.

5 | TARTSUNK TÁVOLSÁGOT

Na nem egymástól – hanem a sarokrészletek tervezésekor…

Nem megfelelő tervezéssel bosszantó problámával szembesülhetünk  a sarokkonyha összeállításoknál,  mennyiben az ilyen L – U – G alakú konyhabútor sarkaihoz nem tervezünk távtartókat. Ugyanis itt is ezek biztosítják a megfelelő távolságot ahhoz, hogy az ajtók és fiókok nyitáskor ne ütközzenek egymásba. Illeve, hogy egyáltalán nyithatóak legyenek.

Amennyiben a tervezéskor ezeket figyelmen kívül hagyjuk, akkor ezek az alig pár centis részletek felülírják és nulla használati értékre redukálják a hónapokig tervezgetett álomkonyhát. Persze megoldás ilyen esetben is létezik – csak ugye ez megint felesleges időbe és pénzbe kerül…

6 | NÉGYKÉZLÁBAS SAROKELEMEK

Vitán felül, használat szempontjából ez az egyik legvidámabb konyhaszekrény elem, már ha abba a hibába estek amibe az első konyhámnál én is…

Ha sarokelem is van a konyhabútorban, akkor időben legyünk vele tisztában – nincs mese, itt a költségesebb verzió mellett kell voksolnunk. Ami ugyan nem kötelező, mert lehet csupán polcokat is helyezni  ezekben az elemekben. DE! Jó ha előre tudjuk, ez esetben annyira izgi lesz nap, mint nap négykézláb bekúszni a szekrény belső sarkában található “akármiért”…

Ellenben ha kényelmünk érdekében jó előre átgondoljuk és kihúzható, kiforduló sarokvasalatokat, illetve kosarakat tervezünk ide, a problémát, kipipálhatjuk. Elsőkörben ugyan ez a drágább, hosszú távon azonban ez az egyetlen igazi megoldás.

7 | MOSOGATNI MÁRPEDIG KELL

Mindegy hogy kézzel, vagy géppel mosogatunk, ez az egyik leggyakoribb művelet a konyhában. A mosogató elem speciális, hátfal nélküli elem, tehát ide kell kerüljön a vízkiállás a mosogatómedence / mosogatógép részére.

Ha elsőkörben nem is tervezzük mosogatógép vásárlását, akkor is érdemes itt már ekkor kialakítani egy elektromos dugalj kiállást is, mert egyrész később macerás, másrészt pedig ez a mosogatógép mögé nem kerülhet.

Amennyiben beépíthető mosogatógépet választunk, akkor a kényelem mellé bónuszként értékes munkafelületet is nyerünk a tetején egységesen végigfutó munkapult révén.

Ha nincs és nem is tervezünk a későbbiekben sem mosogatógépet (ami azért ritka) akkor nem árt minél nagyobb és mélyebb, egy vagy két medencés mosogatóban gondolkodni. Ha elegendő helyünk van, jöhet a csepptálcás variás is.

BLANCO | Legra
BLANCO | Vintera 9 XL

8 | SÜTÉS HAJLONGÁS NÉLKÜL

Amennyiben a konyha mérete és formája engedi, tervezzünk középmagas elemeket a sütő és mikrosütő számára. Az előnyeit talán sorolni sem kell:

  • kényelem
  • a sütés kontrollállása szemmagasságban egy pillanat alatt
  • biztonságos használat
  • és biztonság a gyerekek szempontjából
SMEG | Dolce Style Novo

9 | VÍZSZINTES ÉS FÜGGŐLEGES FELSŐ ELEMEK

A trend manapság az előbbit preferálja, de lássuk be vannak utóbbi mellett is érvek.  Általánosságban elmondható, a mai konyhák minimál dizájnját a 90 / 120 cm széles és 36 / 48 cm magas felfelé nyíló, vízszintes vonalvezetésű elemet uralják.

A hosszan futó horizontális elemekben meglepően sok minden elfér, azt azonban jó ha tudjuk, 90 cm-es szekrénymagasság felett a felfelé nyíló vasalatok már nem ajánlottak. A vertikális elemeknél a minél nagyobb ajtólap, annál erősebb vasalat szabálya működik.

Időben gondoljunk rá, hogy  ezeket az elemeket milyen magasságba helyezzük, mert amennyiben nem motorikus mozgatásuak, az alacsonyabb termetűeknek sem  árt kényelmesen elérni az ajtókat a lecsukáshoz.

10 | MINDENT A HELYÉRE

És ez tétel önmagában még nem elég: mindennek kényelmes, könnyen hozzáférhető és biztonságos helye kell hogy legyen. Amenniben nincs spejzünk, a konyhában kell megoldanunk a zöldség és gyümölcs tárolást, de itt fognak helyet kapni a pék- és szárazáruk, a konzervek, fűszere, illetve különféle üvegek, palackok is.

Az edények, tányérok, poharak egyéb konyhai eszközök magától értetődően kerülnek a fiókokba, szekrényekbe, csak az nem mindegy hogyan.
Vegyük számba  – és ez nem vicc! –  készlelteinket és azok mennyisége szerint tervezzük a különböző tárolóegységeket. A legideálisabb tárolási formát a kihúzható és forgó fiókok /szekrények jelentik, amikben minden azonnal átlátható, szekcionálhat és könnyen hozzáférhető.

10 +1 | A LÁTVÁNY

Talán mindenki ezzel kezdi: fehéret /fát /sötétet /világosat/ modernet/ klasszikust szeretnék…

Pedig talán ez az utolsó lépcsőfok, hiszen a látvány mit sem ér majd tartalom nélkül… Egyet pedig ne felejtsünk: ez egy szubjektív esztétika döntés, és amit majd ez a külcsíny rejt  – annak az értékét a fentebb pontokba szedett láthatatlan belbecs határozza meg, és ez lesz az, ami valójában döntő hatással lesz a konyhában töltött minden egyes percünkre.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A konyhai munkalapok teljes kínálata és részletes szakmai tanácsadás  a forgalmazó bemutatótermében Budapesten az I. kerületben: