INOUT GARDEN

Hogyan lesz egyszerűen rend konyhában?

Régen azt gondoltam, kétféle konyha létezik… Az egyik az igazi, az álom, az elérhetetlen, mindig tökéltes konyha ami a magazinok lapjain borzolja az idegeim, a másik pedig az enyém, a szomszédomé és a barátaimé – ami napi használatban van.

Aztán betévedtem az ADMIRÁL KONYHASTÚDIÓ bemutatótermébe, és kezdtem kicsit lehiggadni.

A legtöbben azt gondolják az „igazi konyhában” amit valóban használnak is, tökéletes rendet tartani képtelenség – annak ellenére, hogy amikor megálmodtuk minden hibátlannak tűnt…

Azután kiderült, valahogy még sincs mindennek meg a helye, hol ezt, hol azt kell keresni, a kibontott dolgok szétszóródnak, apró, de fontos tárgyak tűnnek el a fiók mélyén, az összeszorult fazék tornyokról és a konyhapulton sorakozó kütyükről pedig jobb nem is beszélni.

Nos, az első dolog amit jobb ha elfelejtünk, egy hibás sztereotípia, miszerint:

Azt a konyhát ahol nincs minden látható négyzetcenti telepakolva: nem használják, csupán egy steril, kirakat konyha.

Én azonban a saját tapasztalataimból kiindulva azt mondom, nem steril, hanem átgondolt, élvezettel használható és rendezett.

MIRE FIGYELJ?

  • Kérdeztem – a konyhatervező szakemberektől
  • Meghallgattam – a szakmai tanácsokat…
  • Megfogadtam – a személyre szabott javaslatokat

Ezek pedig megmutatták azokat a sarkallatos pontokat amin áll vagy bukik egy napi használatban pörgő, de tökéletesen funkcionáló, rendezett, és elegáns konyha látványa.

1. A KONYHAPULT

Nem is kérdés, a legtöbb helyen a kütyük tárháza, „csak, hogy kéznél legyen” felkiáltással.

Az első és talán legfontosabb, no meg én vessző paripám is: ne legyen semmi kint a pulton! Na jó, talán egy-két cserép illatos zöldfűszer az ablak közelében, szükség is van rá, és szépen is mutat, esetleg egy két szép tároló. Üvegből, fából, fémből, kinek mi tetszik. De nem több! Ennyi még nem működik porfogóként amit rendszeresen takarítani, törölgetni  kell. Mert egyébként nincs olyan eszköz, amit ne lehetne zárt helyen tartani, és egyetlen mozdulattal elővenni.

Sosem értettem miért jobb a fakanalaknak kint a pulton virágcsokorként, mintsem a tűzhely alatti fiókban egy saját fakkban. A mozdulat ugyanaz, csak csak nem a tűzhely mellé, hanem alá nyúlunk érte.

Csak úgy, mint például a késekért, amiket ma már speciális tartókban szintén biztonságosan tárolhatunk a fiókokban. A törlőket gyönyörűen be lehet hajtogatni egy másik fiókba, és mivel számos gyártó kínálatában kaphatók fiókelválasztó rendszerek, így a textilek is katonás rendben sorakozhatnak.

Sokan hajlamosak a konyhai kisgépeket is a pulton tárolni, mondván napi szinten van rájuk szükség. Gondoljuk végig, biztos, hogy mindennap használjuk a kenyérpirítót, a vízforralót, vagy a turmixot? Ha csak nem valóban szép, design darabokról van szó amit tényleg szeretnénk folyton szem előtt tartani, akkor bizony ezeknek is a konyhaszekrényben (vagy a spejz polcon) a helyük.

Amennyiben spejz hiányában a konyhaszekrénybe kerülnek, legjobb helyük a kihúzható, vagy forgó polcokon van, ahonnan egyetlen mozdulattal elővehetők.

Ugyancsak ezeken a polcokon tökéletesen tárolhatjuk és mindig kéznél lesznek a különböző tároló dobozok, olajos, ecetes üvegek, de akár a tányérok is egy mozdulattal elővehetők egy tűzhely közeli sarokszekrényből.

2. FIÓKOK

A top1 káosz legnagyobb képviselői – ha nem vagyunk résen…

A fiókok tervezésekor és rendezésekor alapvető szempont  főzési szokások figyelembevétele,  ehhez igazodva kell a belső részleteket alakítani úgy, hogy azok a lehető leglogikusabban és legkényelmesebben legyenek hozzáférhetők. A nehéz edényeknek és serpenyőknek a sütő mellett nagy mélységű fiókokban van a a helye, amiben a testre szabható elválasztóknak köszönhetően, biztonságban, stabilan tárolhatók, anélkül, hogy minden egyes nyitásnál ide-oda vándorolnának.

A különféle eszközök és tányérok, mind hasonló elven a számukra kifejlesztett speciális fakkokkal, rekeszekkel, variálható szélességű és hosszúságú elválasztókkal tarthatók rendben, és célszerű a fűszereket is  hasonló módon az apró üvegek számára speciálisan kialakított rekeszekben tárolni.

Az evőeszközök, és apró konyhai eszközök, üvegnyitók, ollók, stb… a legprofibban a modulárisan, egyénileg alakítható rendszerezőkkel berendezett fiókokban tárolhatók, így azok tartama mindig könnyen és egyszerűen áttekinthető.

Ráadásul az sem mellékes egy ömlesztett fiókban való turkáláskor mennyit sikoltozunk, részben mert még mindig nem találjuk, részben pedig mert újra “megszúrt, megvágott”…

3. KAMRASZEKRÉNY

Izgalmas kérdés: hol és hogyan tároljuk a kenyeret, az ezernyi fűszeres tasakot, tésztákat, tartós élelmiszereket.

Ha van elegendő hely magas spejz szekrénynek a konyhában, akkor érdemes a konyhabútor- és vasalat gyártók kínálatát alaposabban szemügyre venni, mert meglepően sok, speciális nyavalyánkra találhatunk orvosságot. Részlegesen vagy teljes egészében kihúzható, kiforduló polcok, kosarak, tárolók, amik kimondottan ezekre a speciális problémákra jelentenek megoldást. A gondos tervezés eredménye egy egyszerűen, átláthatón és könnyen hozzáférhető tárolórendszer a kamraszekrények kihúzható polcain, ami egyben a konyhai rend egyik alapja is.

Ezek a polcok mozoghatnak egyesével vagy együtt az egész, elegendő hely esetén akár mindkét oldalukról pakolhatók, és örökre véget vetnek a hátra csúszott és ott felejtett élelmiszerek problematikájának.

4. MOSOGATÓ ÉS SZEMETES

Amennyiben a mosogató környékét okosan tervezzük meg, nagyban hozzájárulhatunk a konyha és saját magunk komfortjához. A mosogatómedence alatti fiókok különböznek társaiktól, hiszen figyelembe kell venni a felette lévő mosogató mélységét és az szekrény mögött lévő gépészeti kiállásokat.

Ennek ellenére ezek a fiókok speciális kialakításuknál fogva,  tökéletesen alkalmasak a tisztítószerek, szivacsok, kefék… stb tárolására, így soha többet nem kell farkasszemet nézni ezekkel a mosogató szélén szobrozó csúfságokkal.

Az alatta lévő mély fiók környezettudatos megoldást kínál a szemétgyűjtésre, hiszen a legnagyobb gyártók mind ide tervezik a szelektív hulladéktárolás edényeit.

Ha nincs akkora helyünk, hogy ezt a megoldást válasszuk, akkor jöhet az ajtóra szerelhető  hulladékgyűjtőt, igaz ez nem szelektív, de legalább megkímél a konyha sarkába bekergetett ronda műanyag szemetes látványától.

KONYHABÚTOR TERVEZÉS, KONYHAGÉPEK, MOSOGATÓK, CSAPTELEPEK

MÉG TÖBB CIKK A FORGALMAZÓTÓL