INOUT GARDEN

Japán hatás az olasz Fioranese burkolat designban

Valódi távol-keleti hatások érvényesülnek az olasz Fioranese burkolat különlegességében, a KINTSUGI  kollekcióban. A japán kultúrára jellemző, kellemesen változó, kifinomult elemek új párbeszédeket nyitnak a kortárs életterek előtt.
Az extrém szépségű design egy, a kintsugi ősi művészete által javasolt finom, szimbolikus lecke, amelyet Fioranese értelmezett újra, a beton hatású csempéken.  A burkolatokon megjelenő repeszetett minták arany színei a fém ragyogó fényével fúzionálva, készen állva arra, hogy fokozzák a hívogató, nem szokványos környezet látványát.

De mi is a kintsugi (金継ぎ) ?

Ez egy 15. századra visszanyúló művészi technika, mely valójában a törött kerámia javításának japán művészete, porított arany, ezüst vagy platina keverékével. Bár eredete ismeretlen, de a nevéhez így is sok legenda fűződik. A legismertebb szerint Ashikaga Yoshimasa sógun nevéhez fűződik, aki miután szeretett halványzöld kínai porceláncsészéje eltörött, elküldte azt Kínába, hogy javítsák meg. Azonban azt az akkori eljárások szerint a kínai kerámikusok egyszerűen fémkapcsokkal rögítették össze, ami azonban így meglehetősen csúnya lett.

A sógun ebbe nem tudott beletörődni, így hazájában tovább keresve, egy japán keramikushoz fordult. A kézműves mester látva a sógun  ragaszkodását és szeretetét kedvenc csészéje iránt, igazi műremeket alkotott a törött csészéből.

A mester először a Japánban őshonos növény, a lakkszömörce gyantájával összeragasztotta a csésze darabjait, majd a ragasztásokat helyét aranyporral fedte be.

A legendák közül ez a leghitelesebb, mivel  a kintsugi abban az időszakban terjedt el, amikor a művészet a zen buddhizmus térhódítása nyomán virágzó korszakát élte Japánban.

Az olasz FIORANESE-t ennek a „darabok összerakásának művészete” ejtette ámulatba amikor megalkotta új sorozatát. A töredékek összeillesztése és az azokat összekötő fémes  csillogású vonalak interpretálása új külsőt ad a burkolatnak, miközben a puha, tompa beton találkozik és egybeforr a kemény fémek ragyogásával.

A burkolatszemcsék és a mázak átfedik egymást a lumineszcens kialakítás érdekében, így hozzák létre a
textúrában és konzisztenciában gazdag mintákat. Ezek a randomszerűen szétfolyó repedések
új formákban alakítják a felületeket, mélységet adnak annak, amelyek elősegítik egy merész, szokatlan, de mégis otthonos környezet kialakítását.

Változó, kifiomult, egyedi hatások

Hagyományoktól eltérő, fémes környezet

Cementhatással kombinálva

Különleges, szuggesztív árnyalatok és dekorok

Moduláris méretek

A Fioranese Kintsugi burkolat négyféle:

  • 90×90 cm
  • 60,4×60,4 cm
  • 60, 4×120,8 cm
  • 20,12×20,13 cm

moduláris méretekben, és egy

  • 7,5×60,4 cm

lábazati kiegészítő  elemmel készül.

RÉSZLETEK ÉS INFORMÁCIÓ A FORGALMAZÓ ELÉRHETŐSÉGEIN

TÖLTSD LE A PDF KATALÓGUST

MÉG TÖBB CIKK A FORGALMAZÓ BURKOLATAIRÓL