Teríts Villeroy & Boch evőeszközökkel
Talán az egyik legizgalmasabb és sokaknak talán a “legbonyolultabb” feladat is. Rengeteg kanál, kés, villa közt válogathatunk, de vajon mikor, hová, melyiket kell választani?
Az ugye szubjektív, hogy egyik, vagy másik tetszik, de hogy hová kell helyezni és melyiket mihez kell használni, az sokszor okozhat fejtörést. Az alapszabály: “kívülről befelé haladva” terítsünk, vagyis ahogyan sorban fogyasztjuk a fogásokat.
Ebben van segítségünkre a VILLEROY & BOCH BELVÁROS márkabolt, akiktől ezek mellett azt is megtudhatjuk, a különböző stílusú étkészletekhez, milyen stílusú eveszközöket válasszunk.
Nos nézzük, mit is jelent ez a gyakorlatban.
Mindegy, hogy otthon terítünk, vagy étteremben, partyn étkezünk, egy a lényeg, illik tudni melyik evőeszköz mire való – és ezt meg kell majd tanítani gyerekeinknek is.
KANALAK
HOGYAN TUDJUK MEGKÜLÖNBÖZTETNI?
- leveses/krémleveses kanál – csészékben szervírozott levesekhez, krémlevesekhez
- evőkanál – leveshez, főzelékhez, kehely része öblös, folytatólagos a nyelére
- desszertes kanál – az evőkanál kisebb, 1/2 méretarányos változata
- eszpresszós kanál – az evőkanál kisebb, 1/32 méretarányos változata
- kapucsínós kanál – az evőkanál kisebb, 1/2 méretarányos változata kicsit hosszabb nyéllel
- teás kanál – az evőkanál kisebb, 1/2 méretarányos változata, kecsesebb nyéllel
- limonádés kanál – jellegzetes kicsi fejű, hosszú nyelű kanál, limonádékhoz, jegeskávékhoz
VILLÁK
HOGYAN TUDJUK MEGKÜLÖNBÖZTETNI?
- vacsora villa – ez az legismertebb villa, az evőkanáltól hosszabb, 3 vagy 4 ágú villa
- halvilla – nagyon hasonlít a vacsora villára, de a feje kisebb és a szára hosszabb
- desszert villa – a desszert kanál alternatívája, a vacsora villa 1/2 méretarányos változata
- húsos villa – két vékony ágú, hosszú szárú villa leginkább steak húsokhoz
KÉSEK
HOGYAN TUDJUK MEGKÜLÖNBÖZTETNI?
- vacsora kés – a leghosszabb evőeszköz, az alap triumvirátus harmadik tagja, az evőkanál és a vacsora villa mellett
- halkés – kisebb fejű és hosszabb szárú kés, széles laprésszel
- desszertes/előételes kés – a vacsora kés kisebb, 1/2 méretarányos változata
- gyümölcskés – egészen kis kés a gyümölcsök szeleteléséhez, de alkalmas pl. omlós, puha kalácsok vágására is
AZ EVŐESZKÖZÖK ELHELYEZÉSE AZ ASZTALON
A használat sorrendjében, mindig kívülről befelé helyezzük el a kanalakat, késeket és villákat. Így már nem jelent gondot a különféle evőeszközök használata, hisz ahogy érkeznek a fogások, úgy “fogynak” kintről, befelé az evőeszközök.
A TÁNYÉR BAL OLDALÁN
- salátás villa
- halvilla
- asztali villa
A TÁNYÉR JOBB OLDALÁN
- leveseskanál vagy evőkanál az ételtől függően
- salátás kés
- halkés
- asztali kés
A TÁNYÉR FELETT
- desszert kanál és/vagy villa
- gyümölcskés
BABONA & ETIKETT A KÉSRŐL…
Miért kell a kést a tányér jobb oldalára helyezni, élével a tányér felé fordítva?
Nos ennek gyökerei egy nagyon régi hiedelemhez nyúlnak vissza. eszerint azzal, hogy így helyezzük el a kést a tőlünk balra ülő személlyel megelőzzük a konfliktusokat. A gyártók pedig ennek szellemében mindig úgy helyezik el a céges logokat a késeken, hogy azok a helyes terítés mellett, mindig olvashatók lesznek.
Emellett az etikett szerint elfogadott az a mód is, amikor a kést élére a villa ágai közé állítva helyezzük el az asztalon, ebben az esetben a villa és a kés markolata párhuzamosan, egymás mellett fekszik.
MILYEN SZEMPONTOK SZERINT VÁLASSZUK KI AZ EVŐESZKÖZÖKET?
A válasz egyszerű, szubjektív módon, amelyik a legjobban tetszik. Ennek ellenére azonban van néhány szempont, amit nem hagyhatunk figyelmem kívül ha igazán szép és harmonikus asztalt szeretnénk teríteni:
- alkalom – hétköznapi, vagy ünnepi étkezésekhez szánjuk…
- stílus – klasszikus, rusztikus, modern, vagy minimál teríték mellé kerül…
- bővíthetőség – lehet, hogy később szükség lesz még egy-egy darabra, akkor ezt meg tudjuk-e tenni…
- funkciók – csak alap evőeszközöket, vagy szervírozó darabokat is szeretnénk…
- és a lényeg: az elegancia íratlan szabálya, soha ne keverjük a különböző kollekciókat !
elegáns evőeszközeit számos stílusban, és designban kínálja, különböző összeállítású szettekben, melyek akár egyenként is megvásárolhatók, bővíthetők, vagy épp pótolhatók.
A professzionális minőség csak úgy mint a porcelánok esetében, az evőeszközöknél is garantált. Sőt ahogy az étkészleteken, némely kollekción itt is megjelennek a nemes fémek, pl az arany, melyek még különlegesebbé és értékesebbé teszik az amúgy is gyönyörű darabokat.
Az evőeszközök mindegyike, a fényes, a szálcsiszolt, a matt, de még a valódi arannyal kombinált családok is teljes biztonsággal tisztíthatók mosogatógépben.
HOGYAN TÁROLJUK AZ EVŐESZKÖZÖKET?
Hosszan tartó szépségük nagyban múlik a tároláson. A legnagyobb ellenség amikor egymáshoz érve, “csiszolják, karcolják” egymást. Ezért, ha darabonként is vásároljuk meg őket, érdemes előre gondolkodva számukra saját tárolódobozt vásárolni, ahol egyesével, egymáshoz nem érve karcmentesen tarthatjuk őket.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓ A FORGALMAZÓ ELÉRHETŐSÉGEIN
+36 20 485 9156