INOUT GARDEN

Kerakoll BioGesso – megoldások beteg épület szindrómára

A Kerakoll  BioGesso termékek hatékonymegoldást nyújtanak a manapság egyre többször említett kifejezés, a beteg épület szindróma ellen. De mit is takar ez valójában? Hogyan és mitől lehet beteg akár egy új épület is?

Amikor egy új otthon építése vagy régi, rossz energetikájú ház felújítása kerül szóba, a legtöbben elsősorban az energiahatékony megoldásokra fókuszálnak: szigetelés, nyílászáró csere, fűtés korszerűsítés. Azzal azonban, hogy tökéletesre energetizálunk egy házat, még nem tettünk semmit  annak egészsége érdekében is.

Mi van az így „bezárt” ház egészséges klímájával, a beltéri levegő minőségével, a vizuális és akusztikus komforttal? Az ilyen ház fuldoklik…

A beteg épület szindróma (SBS) kifejezést azokra a helyzetekre használjuk, melyekben az épület lakói akut egészségügyi és közérzeti hatásokat tapasztalnak. Feltűnő, hogy ezek a diszkomfort érzések összefüggésben vannak egy épületben töltött idővel, miközben megjelenésük semmilyen konkrét betegséghez, vagy okhoz nem köthető.

1984-ben az Egészségügyi Világszervezet arra a konkluzióra jutott, hogy mind az új, mind a felújított épületekben lehetnek olyan, a beltéri levegő minőségével összefüggő diszkomfort érzések, tünetek (IAQ),  melyekkel az ott lakók ugyan még nem keresték fel orvost, de azok már jelentősen rontják életminőségüket.

És léteznek azok a beteg épülettel összefüggő, már diagnoszitázásra került betegségek (BRI), melyeket már közvetlenül a levegőben lévő épületszennyeződéseknek tulajdonítanak.

A három kifejezés, mely a témakört érinti:

    • SBS  (Sick Building Syndrome )  –  Beteg épület szindróma
    • IAQ  (Indoor Air Quality )  –  Beltéri levegő minőség, melynek rossz állapota összefüggésben van a megjelenő egészségügyi panaszokkal. Ezek a panaszok lehetnek átmenetiek, és az épületet elhagyva megszünnek, illetve állandósulhatnak és betegséget is kiválthatnak.
    • BRI (Building Related Illness)   –  Épülethez köthető konkrét megbetegedés vagy olyan egészségkárosodás, mely közvetlenül az épület (lakóház, munkahely) rossz levegőminőségéből adódik.

Mikor gyanakodjunk a „beteg épület szindrómára”?

Az beteg épület szindróma – SBS – mutatói, az épület lakóinál jelentkező  és rendszeressé váló olyan  konkrét kiváltó okhoz nem köthető panaszok, mint a:

  • fejfájás
  • szem-, orr-, és torok irritációk
  • szárazköhögés
  • száraz vagy viszkető bőr
  • szédülés
  • visszatérő diszkomfor gyomorpanaszok, hányinger
  • koncentrációs nehézség
  • fáradtság
  • szagérzékenység

Figyelemfelkeltő, és a „beteg épület szindróma” gyanúját veti fel, hogy a panaszok többsége az épületet elhagyva, rövid időn belül megszűnik.

A mindennapi használat során a különböző tisztítószerek, mosószerek, aeroszolok, a bútor-, vagy szőnyeggyártás során használt vegyi anyagok, a parketta ragasztók és lakkok mind folyamatos vegyiterhelést jelentenek a ház egészségére.

Egy rosszul szellőző épületben  az egészségünkre káros vegyületek, tisztítószerek és oldószerek kipárolgásai először csak diszkomfortos tüneteket, később pedig bizonyítottan megbetegedéseket okoznak.

Az utóbbi évek környezettudatos építőanyagai és építési technológiái nem csak tudásukban, hanem vizuális élményben is óriási változásokat hoztak. Új anyagok jelentek meg, és kerültek fókuszba.

A beteg épület egyik ellenszere, a természetes, lélegző habarcs

De hogyan hatnak pozitívan az épült és az ott lakók egészségére a KERAKOLL mangia VOC lélegző habarcsai?

 

  • PÁRADIFFÚZIÓ

Ez egy olyan anyagjellemző, amely megmutatja, hogy egységnyi parciális nyomáskülönbség hatására egységnyi idő alatt mennyi vízgőz halad át egységnyi vastagságú anyag egységnyi felületén. Jó páradiffúzióról akkor beszélhetünk, ha a páradiffúziós ellenállási szám kicsi.

Egy átlagos polistyrol anyag (melyet homlokzatszigetelésre használnak) páradiffúziós értéke: 30. Ezzel szemben a Kerakoll Rasa & Decor páradiffúziós értéke: 6. A különbség óriás, ötszörös eltérést mutat. Vagyis a Kerakoll mangia VOC termékek egyedülálló légátersztéssel bírnak, ami alapfeltétele mind az épület, mind a benne élők egészségnek.

  • CSAPDA A KÁROS ANYAGOKNAK

A KERAKOLL mangiaVOC habarcsai „elfogják” a levegőben keringő  illékony vegyületeket (tisztítószer, bútorok, oldószerek, ragasztók kipárolgásai) és olyan közömbös, inert anyagokká alakítják azokat, melyek már sem kémiai, sem biológiai értelemben nem reagálnak.

  • TAPADÓSZILÁRDSÁG

Ebben a tekintetében is a jelenlegi legkiválóbb anyag. Míg az átlagos gipszes glett anyagok 0.2 N/mm2 tapadószilárdsággal bírnak, addig a Kerakoll mangiaVoc anyagoknál ez az érték 1,9 N/mm2.

Kerakoll BioGesso Rasa&Decora mangiaVOC®

A beltéri szennyezőanyagokat aktívan elnyelő és csökkentő exkluzív BioGesso®  egy természetes, öko‑kompatibilis simító és díszítő finomvakolat.

Az MSZ EN 13279‑1 szabványnak megfelelő BioGesso® Rasa & Decora mangiaVOC® különösen alkalmas régi és új vakolatok simítására és vakolatköpeny kialakítására.
Alkalmas továbbá látszó nemesfehér színű díszítő fedőrétegek kialakítására, de tulajdonságaiból adódóan alkalmazható a nagy párának kitett helyiségekben, a konyhában és a fürdőszobában is.
A természetre és az egészségre egyaránt értékes tulajdonságokkal bír:
  • elfogja a káros illékony szerves vegyületeket a lakásban
  • hatékonyan csökkenti a kipárolgás során levegőbe került káros formaldehid mennyiségét
  • egészséges mikroklímát biztosít az épület falain belül
  • önmagában, akár festés nélkül is dekorálja a falat – kimagasló, tükör- és műmárvány esztétikai hatású felületkialakítást eredményez
  • bekeverése közben 90%-kal kevesebb port bocsát ki, mint a hagyományos termékek, és ezzel óvja a felhordást végzők egészségét is

   Töltse le a BioGesso® Rasa&Decora mangiaVOC® terméklapját!

Kerakoll BioGesso Stucco mangiaVOC®

Az exkluzív, természetes, öko‑kompatibilis BioGesso® Stucco mangiaVOC® fugázó, gipszkarton lapok fugázásához és simításához. Aktívan elnyeli és csökkenti a beltéri szennyező anyagokat. A „zöldépítészet” egyik ideáis, innovatív alapanyaga.

Az MSZ EN 13963 szabványnak megfelelő BioGesso® Stucco mangiaVOC® különösen alkalmas gipszkarton falak fedőrétegének. Használható vakolatok mikró repedéseinek helyreállítására, a felhordás hiányosságainak eldolgozására, kisebb javítások elvégzésére.
Ragasztóként alkalmas gipszkarton, szálerősítésű lemezek és díszítő stukkó lerakására nedvszívó felületekre. A csomómentes, képlékeny krém állagú anyag kiváló tapadást garantál, ami ideálissá teszi a gipszkarton lapokfugázásához. Lehetővé teszi átfedések nélküli minőségi fedőrétegek kialakítását, gyorsan szárad és gyorsan, könnyen csiszolható.
A természetre és az egészségre egyaránt értékes tulajdonságokkal bír:
  • elfogja a káros illékony szerves vegyületeket a lakásban
  • hatékonyan csökkenti a kipárolgás során levegőbe került káros formaldehid mennyiségét
  • bekeverésekor 90 %-al kevesebb a szálló por mennyisége a levegőben
  • egészséges mikroklímát biztosít az épület falain belül

 Töltse le a BioGesso® Rasa&Decora mangiaVOC® terméklapját!